Hoe kun je wallen verminderen?

Blog Hoe kun je wallen verminderen?

Stress op je werk, slechte gewoontes of je kon gewoon niet stoppen met het bingewatchen van jouw favoriete serie op Netflix. Je weet waar de wallen vandaan komen, maar hoe ontstaat het eigenlijk? En wat kun je ertegen doen om ze te verminderen of zelfs te laten verdwijnen? Hieronder lees je er alles over.

Wat zijn wallen eigenlijk?

We kennen ze allemaal: die vervelende kussentjes onder de ogen. Het is eigenlijk een zwelling van vocht, vet of huid. Donkere kringen zijn niet hetzelfde als wallen. Deze kleur onder de ogen wordt veroorzaakt door de dunne huid, waardoor de haarvaten en aderen zichtbaar worden. 

Hoe ontstaan wallen?

We benoemden het hierboven al even, maar wallen kunnen ontstaan door slechte gewoontes. Denk hierbij aan roken, gebrek aan slaap, alcohol, vermoeidheid of stress. Ook kunnen wallen genetisch overgenomen worden. Als je ouder wordt, zakt de huid waardoor de vetzakjes ook meezakken waardoor je wallen kunt krijgen.

Hoe kun je wallen tegengaan?

1 Slaap genoeg

In de nacht is je huid hard aan het werk om zich te herstellen. De huid is bezig om afvalstoffen die je tijdens de dag hebt opgelopen, af te stoten. Collageen en elastine zorgen voor een stevige huid. Door korte of onrustige nachten krijgt jouw huid niet genoeg tijd om zichzelf te herstellen. Probeer dus voldoende te slapen.

2 Let op je eten

Je krijgt wallen van onder andere cafeïne en alcohol. Als je dit een paar uur voor het slapengaan vermijdt, zal je een betere nachtrust krijgen én dus minder wallen. Daarnaast kunnen rood vlees, chocolade en een vette hap zorgen voor die hangende zakjes onder je ogen. Door veel water kan de huid herstellen, net als vers fruit en groenten.

3 Kou op je ogen

Je kent het vast wel uit een film: komkommerschijfjes op de ogen. Maar waarom doen mensen dat? Om hun wallen tegen te gaan! Door iets kouds op je ogen te leggen – een ijsblokje, een koude lepel of een schijfje komkommer – trekken de bloedvaten onder je ogen samen, wat de ophoping vermindert.

4 Enzymen

Waar we het net nog hadden over de komkommer, kun je ook aardappel gebruiken. De aardappel helpt vooral tegen de donkere kringen onder de ogen. De enzymen uit de aardappel halen het vocht namelijk uit de wallen.

Recente berichten