Jaarlijks overstappen van energieleverancier bespaart geld

Blog Jaarlijks overstappen van energieleverancier bespaart geld

Wist je dat het voordelig is als je elk jaar wisselt van energieleverancier? Meer dan de helft van de huishoudens in Nederland is nog nooit overgestapt naar een andere energieleverancier. Vaak denken mensen dat overstappen een gedoe is, maar eigenlijk is het binnen een paar klikken op de muisknop zo gepiept. Wanneer je dit elk jaar doet, bespaar je een boel geld. Hieronder lees je hoe dat precies zit.

Welkomstpremie

Er bestaan talloze energieleveranciers die vaak stunten met geld. Geld haalt immers klanten over de streep om een abonnement af te sluiten. Energieleveranciers doen dat vaak op twee manieren: ze geven een welkomstpremie, en hanteren lage stroom- en gastarieven. Het actietarief is lager dan het standaardtarief en is voor een jaar geldig. De welkomstpremie wordt verrekend aan het einde van het jaar. Het is daarom slim om elk jaar over te stappen naar een andere energieleverancier. Zo profiteer jij telkens opnieuw van de welkomstpremie. Dit kan een hoop geld besparen. Wil jij ook inzicht krijgen hoeveel jij kunt besparen op de energiekosten? Energievergelijker vergelijkt alle energieleveranciers in Nederland en geeft een overzicht van alle energieprijzen.

Standaardtarief is meestal duurder

Als je na afloop van je eerste energiecontract niet gaat overstappen naar een andere leverancier, kan het zijn dat jouw huidige leverancier een nieuw contract aanbiedt. Het is goed om deze tarieven te checken en eventueel over te stappen. Doe je niets, dan ga je automatisch akkoord met de ‘nieuwe’ standaardtarieven die de leverancier hanteert. Meestal liggen deze standaardtarieven een stuk hoger dan het actietarief. Je kunt elk jaar je huidige energie vergelijken met de bijbehorende prijzen, wat aan te raden is. Vooral als je nog nooit bent overgestapt kan het je een flinke besparing opleveren. Wel is het belangrijk om ieder jaar te blijven overstappen om te voorkomen dat je terugvalt in de ‘oude’ standaardtarieven. 

Overstappen is eenvoudig

Veel mensen denken dat overstappen een tijdrovende klus is. Echter, hoeft het kiezen van een nieuwe energieleverancier niet veel tijd te kosten. Wanneer je jouw voorkeuren op een rijtje hebt, is het overstappen naar een andere leverancier zo geregeld. Het is natuurlijk wel iets meer werk dan blijven hangen bij je huidige leverancier, maar je krijgt er wel wat voor terug. Bovendien is overstappen puur een administratieve taak: het kan dus bijna niet fout gaan. Wel is het handig om te checken of je huidige energieleverancier opzegvergoeding hanteert. In de meeste gevallen kun je acht weken voor de afloopdatum zonder kosten overstappen naar een andere energieleverancier.

Recente berichten