Wie heeft de telefoon uitgevonden?

Blog Wie heeft de telefoon uitgevonden?

De telefoon is niet meer weg te denken in deze tijd. Velen denken dat Alexander Graham Bell de telefoon heeft uitgevonden. Toch is dit niet het geval. In de negentiende eeuw waren er meer mensen die geïnteresseerd in het uitvinden van nieuwe communicatiemiddelen via elektrische signalen. Bell kreeg dan wel patent op de telefoon, maar hij was niet de originele uitvinder van dit middel. Hoe zit dat precies? Lees het hieronder.

Wie was Bell?

Bell was dan niet te uitvinder van de telefoon, toch speelde hij hier wel een belangrijke rol in. Deze man was geboren in 1847 en was twintig jaar toen hij begon met lesgeven aan dove kinderen in de Verenigde Staten. Hij experimenteerde in die periode hoe hij geluid kon overbrengen aan anderen via elektrische signalen. In 1861 kwam Johan Philipp Reis erachter hoe hij deze elektrische signalen moest versturen voor middel van een elektrische verbinding. In 1875 kwam Bell erachter dat Reis deze uitvinding al had waargemaakt. Toch nam Bell hier geen genoegen mee en probeerde deze uitvinding te verbeteren, wat hem ook gelukt is. Hiermee ging hij voor altijd de geschiedenisboeken in met ‘de uitvinder van de telefoon’.

Bell zag in tegenstelling tot vele anderen mogelijkheden in de uitvinding, bijvoorbeeld op commercieel gebied. Hij ging met zijn patent naar het bekende financiële dienstverlening- en communicatiebedrijf ‘Western Union’, dat nog steeds bestaat. Dit bedrijf wilde niet met hem in zee. Daarom richtte hij zijn eigen bedrijf op, genaamd de Bell Telephone Company. Dit bedrijf groeide razendsnel uit tot een grote speler op Amerikaanse gronden én dat doet het nog steeds. Het bedrijf is in deze tijd bekend als AT&T.

Wie was Reis?

Zoals hierboven al is benoemd, is Johan Philipp Reis de uitvinder van de ‘telefon’, zoals hij dat noemde. Deze man is in 1834 geboren en was een Duitse natuurkundeleraar. Hij was ook in de twintig toen hij zich met de elektrische signalen bezighield. Hij heeft alleen nooit de credits gekregen dat hij de officiële uitvinder was van het communicatiemiddel. ‘Tele’ betekent in het Grieks ‘ver’, en ‘foon’ betekent in het Grieks ‘geluid’. Ver geluid dus!

Recente berichten